Arşın altında bir güneş  

Gönderen dinlereinanmamak@gmail.com

Bahsedeceğim hadis aslında başlı başına islama inanmamak için yeterli bir sebep. Hadisin söylendiği zaman henüz dünyanın güneş etrafında döndüğünün bilinmediği zamanlar. Normal olarak insanlar güneşin dünya etrafında döndüğünü zannediyor. Bununla birlikte dünyanın yuvarlak olduğundanda habersizler.

İşte mühim soru: Muhammed peygamber diğer sıradan insanlardan farklı olarak güneşin dünya etrafında dönmediğini, dünyanın düz olmadığını biliyor muydu?

Cevap:Bilmiyordu. Bilmediği gibi dünyanın düz olduğunu, güneşin dünya etrafa döndüğünü kendince kutsal bir hava katarak söylüyordu. Hadisimizi Ebu Zerr aktarıyor:

"Güneş batarken Resulullah (sav) ile birlikte mescidde idim. Bana: 'Ey Ebu Zerr, biliyor musun bu Güneş nereye gidiyor?' diye sordu. Ben: 'Allah ve Resulü daha iyi bilirler!' dedim. 'Arşın altına secde yapmaya gider, bu maksadla izin ister, kendisine izin verilir. Secde edip kabul edilmeyeceği, izin isteyip, izin verilmeyeceği zamanın (kıyametin) gelmesi yakındır. O vakit kendisine: 'Geldiğin yere dön!' denir. Böylece battığı yerden doğar. Bu durumu Cenab-ı Hakk'ın şu sözü haber vermektedir. (Mealen 'Güneş, duracağı zamana doğru yürüyüp gitmektedir. Bu aziz ve alim olan Allah'ın takdiridir' (Yasin 38). "

Görüldüğü gibi hadiste peygamber kıyamet vaktinden bahsetmektedir. Her gece dünyanın altına secde yapmaya giden güneşin, ne hikmetse bir gün secde etmesine izin verilmez ve ona geldiğin yere dön denilerek onun battığı yere gidip ordan doğması beklenir.

Yasin süresi 38inci ayet ise evlere şenlik cinsindendir. Güneşin yürümesinden kastedilen, güneşin dünyanın etrafında döndüğü fikridir ve bu yürümenin kıyamet zamanı duracağı iddia edilmektedir.

Bugünün alimleri bu hadisin batıni anlamı olduğunu söylerler. Yani hadisteki anlam bizim direk anladığımız anlam değildir diye düşünülür. Nedendir bilinmez bu hadislerin anlamlarının batıni mi zahiri mi olduğunu belirleyen kıyaslamalar hep alimlerin işine gelendir.

Geçenlerde bir arkadaşımın bana dedikleri beni çok şaşırttı. Arkadaşımın dini bütün medrese eğitimi almış dedesi ve ninesi bir türlü dünyanın yuvarlak olduğunu kabul etmezlermiş. Kimbilir belki onlara böyle bir bilgiyi öğreten zihniyetin çıkış noktası bu hadis ve ayettir.

kaynak:küttüb-i sitte Hadis No : 1681

This entry was posted on 11:04 . You can leave a response and follow any responses to this entry through the Kaydol: Kayıt Yorumları (Atom) .

0 yorum