Kölenin Köleleştirilen Çocukları  

Gönderen dinlereinanmamak@gmail.com

İslam'da köle alıp azad etmek Hz. Muhammed ve halifeler zamanında sık rastlanılan bir durumdur. Bunun başlıca nedeni köle azad etmenin karşılığında Allah'ın azad edene vereceği yüklü sevaba olan inançtır. O zamanlarda zaten ortalıkta azad edebilmek için bolca kölede vardı çünkü yapılan savaşlarda bolca ganimet elde ediliyordu. Köle ve cariyelerde bu ganimetlerin bir parçası sayılıyordu.

Zübeyr İbnul Avvam'da Allah rızası için bir köle alıp azad etmiş Rebia İbnu Ebi Abdirrahman'ın rivayetine göre: "Zübeyr İbnul Avvam (ra) bir köle satın aldı ve onu azad etti. Bu kölenin, hür bir kadından oğulları vardı. Hz. Zübeyr: "Oğulları benim mevalimdir" dedi. Annesinin efendileri: "Hayır, onlar bizim mevalimizdir" dediler. Bunun üzerine davaları Hz. Osman (ra)'a intikal etti. O, vela'nın Hz. Zübeyr'e ait olduğuna hükmetti"(1). Hadise gerçekten çok garip. Zübeyir köle satın alıyor ve onu azad ediyor fakat nedense azad ettiği kölenin zaten özgür olan çocuklarını köle olarak istiyor. Anlaşmazlık çıkınca olay İslam halifesi Osman'a gidiyor. Sonuç içler acısı; zaten hür olan çocuklar islam halifesinin onayıyla babalarını azad eden Zübeyir'in köleleri oluyor.

Bugünün adelet anlayışıyla kıyaslandığında gerçekten çağdışı bir durum. Kölelik bir yana ortada ne savaş ne de başka bir durum varken neden çocuklar köle edilir?

(Ben Zübeyir'in yerinde olsaydım tek tek o çocuklarıda azad ederdim. Bu şekilde köle azad etmekten gelen sevabı misli misli arttırırdım.)




(1)kaynak:kütüb-i sitte hadis no:4164

This entry was posted on 11:39 . You can leave a response and follow any responses to this entry through the Kaydol: Kayıt Yorumları (Atom) .

0 yorum