İslam'dan dönenlere müjde!  

Gönderen dinlereinanmamak@gmail.com

Süleymaniye Vakfı'nın internet sitesinde bir yazı varki dinde reform niteliğinde. 4 mezhep tarafından kabul edilen dinden dönenin kellesinin vurulması hadisesi bu vakfın iddiasına göre geçersizmiş. Demekki sünnilikte toz kondurulamayan 4 mezhebin alimlerinin hepsi hata yapmış. Bu nasıl bir hataysa, hatanın sonucunda insanlar öldürülmüş. Neyseki müslümanların imdadına süleymaniye vakfı yetişmişte dinden dönenleri böylesine yanlış bir uygulamadan kurtarmış.

Bana göre süleymaniye vakfının yaptığı bu şey dini kendi mantığına oturtma girişimidir. Çünkü mantığa uymayan uygulamalar dinden ancak çıkarılırsa insanlar o dine inanmaya devam eder.

Siteden kopyalayıp yapıştırıyorum:

Dinimize göre, dinden dönenler yani mürted olanlar öldürülmeli midir?


Mezhepler, dinden dönen, Peygambere söven veya hakaret eden kişilerin öldürülmesi konusunda ittifak etmişlerdir[1]. Dinden dönüp kâfir olanlarla ilgili olarak şöyle buyrulmuştur:

“Ey imân edenler! Sizden kim dininden dönerse, Allah onların yerine bir toplum getirir; o onları sever, onlar da onu severler. Müminlere karşı alçak gönüllü, kâfirlere karşı sert olurlar. Allah yolunda savaşa atılır, kınayanın kınamasından korkmazlar. İşte bu, Allah'ın vergisidir, onu dileyene verir. Allah’ın imkanları geniştir, her şeyi bilir..” (Mâide 5/54)

Mukatil b. Süleyman’ın (öl. 150/767) bildirdiğine göre 12 kişi Müslüman iken kâfir olmuşlar, düşünceli bir şekilde Medine’den çıkmış, Mekke yolunu tutmuşlar ve Mekke kâfirlerine karışmışlardı. Sonra içlerinden Haris b. Süveyd pişman olup geri döndü ve kardeşi Cülâs’a haber gönderdi: “Ben tevbe ederek geri döndüm, Peygamberden öğren bakalım, tevbeye hakkım var mı, yoksa Şam’a gideyim, dedi. Cülâs durumu Peygamberimize bildirdi ama cevap alamadı. Sonra şu ayetler indi[2]:

“İnandıktan sonra kâfir olan bir toplumu, Allah hiç yola getirir mi? Üstelik onlar o Elçi’nin doğru olduğuna şahit olmuşlar ve kendilerine açık belgeler de gelmiştir. Allah zalimler topluluğunu yola getirmez.

Onlar var ya, onların cezası; Allah'ın, meleklerin ve bütün insanların lanetidir.

Sürekli o lanet içinde kalırlar. Sıkıntıları hafifletilmez; onlara göz de açtırılmaz.

Olup bitenden sonra tevbe edip durumunu düzeltmiş olanlar başka. Çünkü Allah çok bağışlar ve ikramı boldur.” (Al-i İmran 3/86-89)

Demek ki, dinden dönüp kâfir olanın cezası, Allah’ın, meleklerin ve bütün insanların lanetidir. Tevbe eden olursa lanetten kurtulur. Hüküm bu olduğu halde mezheplerin, dinden döneni öldürme konusunda ittifak etmeleri şaşırtıcıdır. Hanefilerin bu konuda dayandıkları âyet şudur:

“Çöl araplarından geride bırakılanlara de ki: “Siz çok güçlü bir topluma karşı çağrılacak, onlarla savaşacaksınız veya teslim olacaklardır. Eğer emre boyun eğerseniz Allah size güzel bir karşılık verir. Bundan önce yüz çevirdiğiniz gibi yine yüz çevirirseniz sizi acıklı bir azaba uğratacaktır.” (Fetih 48/16)

Bu ayetin “onlarla savaşacaksınız veya teslim olacaklardır.” bölümünü, dinden dönenin öldürülmesinin delili sayılmıştır[3]. Bu ayetten böyle bir hüküm çıkarmak imkânsızdır.

--------------------------------------------------------------------------------

[1] Vehb’ez-Zuhaylî, el-Fıkh’ul-islâmî ve edilletuh, 3. bas. Dımaşk 1409/1989, c. VI, s. 184, hadd’ur-riddeh.

[2] Tefsîru Mukatil b. Süleyman, Tahkik: Ahmed Ferîd, Beyrut 1424/2002, c. 1, s. 180-181.

http://www.suleymaniyevakfi.org/modules/fetvalar/index.php?cat_id=50#338
[3] el-Kâsânî, el-Bedâiu’s-sanâi’, c. VII, s. 111.

This entry was posted on 11:12 . You can leave a response and follow any responses to this entry through the Kaydol: Kayıt Yorumları (Atom) .

2 yorum

Adsız  

eğer mezhepler hata yapmışsa islam hatalı mıdır?
eğer kuranla çelişen bir uygulama varsa mezheplerde demektir ki mezhepler hatalıdır. ancak Kuran asla hatalı değildir. İnsanların hataları olabilir ancak bu islamın şanını etkilemez..

mezheplerin insan ölümüne yol açacak kadar ciddi hatalar yapması düşünülmeye değerdir. eğer sünni mezhepler böylesine büyük hatalar yapabiliyorsa bu mezheplerin inananları,inandıklarımezheplerini yeniden düşünmesi gerekir.


şahsen islama yapılan en büyük zararın yine ona inanlar tarafından yapıldığını düşünüyorum.