Mutezile hakikat mı, sapkınlık mı?  

Gönderen dinlereinanmamak@gmail.com

İslam diğer dinlerde olduğu gibi kendi içinde farklı mezhepler, farklı öğretiler içermektedir. Bu farklı görüşlerin ortaya çıkması İslam'ın da bir kültür olmasından kaynaklanmaktadır. Dünya'ya baktığınızda insanların hep birbirilerinden farklılaştığını görebiliriz. Bu farklıaşmanın sonucunda nasıl ki farklı diller, farklı toplumsal değerler oluşuyorsa farklı dinlerde oluşmaktadır. Ve yine dinlerde insanların o hep yaptıkları farklılaşmaya uygun olarak kendi içinde bile farklı görüşler ortaya çıkarmaktadır.

Hanefi, Şafi, Hanbeli ve Maliki mezhebi sünniliğin alt kollarıdır. Bu mezheplerin ortak görüşü bu mezheplerin dışındaki farklı islam öğretilerinin sapkın olarak nitelendirilmesidir. Mesela, sünniliğe göre bir Alevi veya Şii, eğer kendini bu dört mezhepten birine bağlı hissetmiyorsa kafir oluyor.

İlginç olan durum neden sünniliğin bu kadar sert bir tutum içinde olduğudur. Bu konu ile ilgili Abbasilere bir göz attığınızda bunun cevabını anlayabilirsiniz. Abbasilerde Halife El Memun döneminde mutezile devletin resmi öğretisi haline gelmiştir. Mutezile mezhebi, sünni mezhepler içinde sayılmayan, aklın önemini vurgulayan bir mezheptir. O dönemde Abbasiler mutezile öğretisi dışındaki diğer öğretilere inananlara zulüm uygulamıştır. Bunların arasında sünniliğe inananlarda vardır. Daha sonra ki dönemlerde ise, isyan çıkmış ve sünnilik devletin resmi mezhebi olarak kabul edilmiştir.

Olayı bu açıdan düşündüğünüzde sünniliğin egemen mezhep olmayı isyanla elde ettiği anlaşılmaktadır. Belli bir baskıyı gördükten sonra isyan edip başat dini öğreti olmayı başaran sünniliğin, dört mezhep(hanefi, şafi, hanbeli, maliki) dışındaki mezheplerin sapkın olduğunu söylemesinin ardında sanki siyasi ve duygusal ezilmişliğin oluşturduğu nedenler vardır.

İnsan düşünmeden edemiyor. Eğer Abbasi devleti isyanları bastırsaydı ve mutezile mezhebi sünnilik karşısında üstünlüğü devam ettirseydi, bugünün müslümanları sapkın mezhep dedikleri mutezile mezhebine mi inanacaktı yoksa çok bilinçli bir şekilde mutezilenin hak bir mezhep olmadığını mı söyleyeceklerdi?

This entry was posted on 06:00 . You can leave a response and follow any responses to this entry through the Kaydol: Kayıt Yorumları (Atom) .

0 yorum