2 eli, 2 ayağı olmayan hırsız!  

Gönderen dinlereinanmamak@gmail.com

Hırsızlık tarihin en eski mesleklerinden biridir. İnsanlar ihtiyaçlarını farklı yöntemlerle birlikte çalıp çırparak, yağmalayarakta giderebilmektedirler. Mesela Türklerin Çinlilere karşı yaptıkları yağmalamalar, en bilinen hırsızlık örneğidir. Tabi Türklerin o zaman Çinlilere karşı yaptığı temelinde çalma olan bu aktivite toplu şekilde gerçekleştiriliyordu ve gayette meşru görülüyordu. Çünkü herkesin yaptığı bir şey yanlış, ayıp olamazdı.

Hırsızlığın bir de bireysel olarak yapılanı var. Bahsedeceğim hadiste bireysel çalışan bir hırsız kardeşimiz hakkında. Cabir aktarıyor:

"Resulullah (sav)'a bir hırsız getirilmişti. "Öldürün onu!" diye emretti. Kendisine: "Ey Allah'ın Resulü, bu adam sadece çaldı" denildi. Bunun üzerine "Öyleyse (elini) kesin!" dedi ve derhal eli kesildi. Sonra aynı adam ikinci sefer getirildi. Yine: "Öldürün onu!" diye emretti. Kendisine: "Ey Allah'ın Resulü, bu adam hırsızlık yaptı" dendi. Bunun üzerine "Öyleyse kesin!" dedi ve derhal (sol ayağı) kesildi. Sonra üçüncü sefer getirildi ve hırsızlık yaptığı söylendi. Hz. Peygamber: "Öldürün onu!" diye emretti. Kendisine: "Ey Allah'ın Resulü, bu adam hırsızlık yaptı" denildi. Bunun üzerine: "(Sol elini) kesin!" diye emretti. Sonra aynı adamı dördüncü kere getirdiler. "Öldürün onu!" buyurdu. Kendisine: "Ey Allah'ın Resulü, bu adam hırsızlık yaptı" dediler. Bunun üzerine "(Sağ ayağını da) kesin!" diye emir buyurdu. Aynı adam beşinci sefer getiririldi. Hz. Peygamber (sav): "Öldürün onu" diye emretti. Hz. Cabir (ra) der ki: "Adamı götürüp öldürdük. Sonra sürüyerek götürüp bir kuyuya attık. Üzerini de taşla doldurduk." "(1)

Garip olan nokta, 2 eli 2 ayağı kesilmiş hırsız nasıl hırsızlık yapmayı başarmış. Birde niye hep peygamber önce "öldürün" diyor, anlayıp dinlemeden.


(1)Kaynak:kütübi sitte/Hadis No : 1619/ Ebu Davud, Hudud 20, (4410); Nesai, Sarik 15, (890,91)

This entry was posted on 11:43 . You can leave a response and follow any responses to this entry through the Kaydol: Kayıt Yorumları (Atom) .

0 yorum